Skontaktuj się z nami +48 76 840 14 90

Jak postępować z odpadami

Bioodpady

20 grudnia 2012, Małgorzata Frąckowiak

Bio PICTBioodpady (odpady biodegradowalne) – są pochodzenia organicznego, ulegają rozpadowi biologicznemu. To odpady na które składają się wyłącznie części roślin pochodzących z pielęgnacji terenów zieleni, np. z przydomowych ogródków. Odpady biodegradowalne nie powinny trafiać do pojemników wraz z innymi odpadami!Woman making compost from old vegetables

Najlepszą metodą zagospodarowania tego rodzaju odpadów jest kompostowanie w miejscu ich wytworzenia, czyli w przydomowych kompostownikach (pod warunkiem, że jego wielkość pozwala co najmniej na dwuletni okres przetrzymania w nim kompostu).

Kompostowanie odpadów organicznych

Resztki z kuchni czy odpady roślinne mogą stać się powtórnie użyteczne, jeżeli zostaną poddane procesowi kompostowania. Jest to stara metoda produkcji wartościowego nawozu organicznego – kompostu. Odpady organiczne są przetwarzane w tym procesie przez rozmaite mikroorganizmy do postaci prostych związków, które mogą wzbogacać glebę pod uprawę roślin. Kompostować można w specjalnym kompostowniku przydomowym (wykonanym własnoręcznie lub kupionym), jak też w otwartej pryzmie.

W pryzmie odpady układa się bezpośrednio na ziemi, najpierw kładąc grubsze gałązki, a następnie pozostałe odpady – na przemian drobniejsze i grubsze. Można je również przesypywać ziemią lub starym kompostem. Im bardziej rozdrobniony będzie materiał do kompostu, tym szybciej się rozłoży i tym bogatszy będzie powstały nawóz. Dobrze ułożona pryzma ma kształt trapezu. Należy jednak pamiętać, aby odpady przewracać co jakiś czas – w ten sposób zapewnimy dopływ powietrza. W zależności od pogody i składu kompostu proces kompostowania może trwać od 3 do 12 miesięcy. kompost powinien być zużyty w ciągu następnych 13 miesięcy, później jego wartość nawozowa spada.

Odpady, które nadają się do kompostowania:                                                                compost de restes

– patyki, gałęzie – do 2 cm średnicy
– kwiaty, liście, ścięta trawa (układana w cienkich warstwach)
– odpady z warzyw i owoców
– naziemne części chwastów
– resztki jedzenia, wyroby piekarnicze
– fusy po herbacie i kawie – łącznie z torebkami; od torebek na herbatę nie trzeba odrywać etykiet, jeśli nie są pokryte folią
– rozgniecione skorupki jaj
– ziemia z doniczek
– obornik, także zwierząt domowych,
– słoma, siano, kora, trociny
– niezadrukowany papier (papier śniadaniowy, chusteczki, serwetki, tektura)
– popiół z węgla drzewnego.

Odpady, które nie nadają się do kompostowania:
– metal, plastik, szkło,
– resztki mięsa, kości, ości (przyciągają owady i gryzonie),
– pieluchy, podpaski,
– popiół z węgla kamiennego
– odpady zawierające chemikalia,
– torby z odkurzacza,
– kamienie, gruz
– duże ilości chwastów z nasionami i chore rośliny
– liście kasztanowca (ze względu na szrotówka) i liście orzecha włoskiego (bardzo trudno się rozkłada)
– owoce cytrusowe (hamują rozwój bakterii gnilnych, skórki zawierają duże ilości chemicznych środków konserwujących)
– kolorowe magazyny, drukowane na powlekanym papierze.

 Czy wiesz, że…

Kompostowniki i pryzmy warto zakładać pod bzem czarnym, leszczyną, grabem.

Żeby zwiększyć zawartość azotu w kompoście pryzmę można obsiać łubinem.

Fusy od kawy przywabiają dżdżownice, które w kompoście przetwarzają masę biologiczną.

 

 

 

Partnerzy:
  • Uczelnia Jana Wyżykowskiego
  • Fundacja Zielona Akcja
  • Powiat Polkowicki
  • Klaster Gospodarki Odpadowej i Recyklingu
  • NFOŚiGW

Ta strona wykorzystuje pliki 'cookies'. Więcej informacji

Font Resize
WYSOKI KONTRAST